Kortsluiting

De kussens van de bank zorgen soms voor kortsluiting bij Nika. Ze moeten het dan ontgelden, zomaar ineens en geheel onaangekondigd. Gewoon omdat ze in haar ogen verkeerd lagen. Dan vliegen ze door de kamer. Of ze worden verwoed gestompt en geslagen en krijgen een oerkreet voor hun kiezen. Nika laat zich vervolgens herhaaldelijk bovenop ze vallen en ze schreeuwt dan – nee krijst – om mama. Als ik te hulp schiet, omdat ik denk dat dat van me verwacht wordt, schudt ze gefrustreerd van nee. Een hartstochtelijk ‘zó moet-ie!’ geeft meestal het einde van zo’n driftbui aan en de kussens worden dan – naar mijn idee – op precies dezelfde manier gerangschikt als aan het begin van de woedebui het geval was. Als we geluk hebben dan. Want het tafereel kan zich met zo ongeveer eenzelfde verloop gemakkelijk nog een keer of twee herhalen.

Ik weet toch dat je hersenen volop in ontwikkeling zijn, lieverd. En ik begrijp ook dat de wereld soms behoorlijk overweldigend en verwarrend voor je kan zijn. Je kijkt tenslotte nog geen drie jaar rond hier. En je hebt zoveel te verwerken iedere dag, je maakt zoveel mee. Je wil van alles, maar dat mag en kan niet allemaal. Het is niet altijd veilig. Dat uit zich dan in kortsluiting. Je hele lijfje gaat in protest.

Hoe gaat dat straks als we aan de andere kant van de wereld zijn? Kun je al die indrukken dan wel verwerken. Wat als je een kangoeroe ziet? Zo’n dier dat je alleen kent uit boekjes en van tv? Wat gebeurt er in je hoofd als je straks andere kindjes ontmoet die een vreemde taal spreken? En wat vind je ervan dat we straks zes maanden lang in een huisje op wielen slapen?

Ik maak me er eigenlijk geen zorgen over. In wezen is een kangoeroe niet zo anders dan onze huiskat Pluk. Die springt soms ook met een kilometer of dertig per uur door de kamer en met je Engels zit het wel goed. ‘Hello, I am Nika’ kan je al zeggen. En die camper, daar gaan we ons vast en zeker binnen de kortste keren thuis voelen. Home is where the heart is, zeggen ze toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *